بر اساس ماده ۱۱۹ قانون امور گمرکی و تفاهمنامه بین گمرک و وزارت صنعت، معدن و تجارت (صمت)، واحدهای تولیدی مجاز میتوانند درصورت تایید عدم ساخت داخل از معافیت حقوق ورودی ماشینآلات استفاده و در حداقل زمان ممکن ماشینآلات و تجهیزات خطوط تولید خود را از گمرک ترخیص کنند. البته براساس تعهدی که متقاضی ارائه میکند، باید ماشینآلات و مواد اولیه وارداتی را در محل واحد صنعتی موضوع پروانه نصب کند.
البته به گفته دبیر هیاتمدیره انجمن سازندگان تجهیزات صنعتی ایران، اخیرا سازمانهای صنعت، معدن و تجارت (صمت) استانها از این انجمن هم استعلام میگیرند و اگر ماشینی ساخت داخل داشته باشد، از عوارض ۸درصدی گمرکی معاف نمیشود. این در حالی است که انجمن قبلا گفته بود بسیاری از شرکتها بر اساس یکی از بندهای قانون امور گمرکی و بدون پرداخت حقوق ورودی و مالیات ارزش افزوده، ماشینآلاتی را که در داخل ساخته میشود هم به کشور وارد میکنند که حالا با روند کاهشی اعمال معافیت، به نظر میرسد این مشکل برطرف شده است.
جدیدترین آمار منتشرشده از سوی وزارت صنعت، معدن و تجارت (صمت) نشان میدهد در ۸ماه امسال ۲۱۶۳فقره مجوز برای ماشینآلات و ۳۸۷ماشینآلات مستعمل مشمول معافیت گمرکی به ارزش ۱۳۱۳میلیون دلار و ۱۲۵میلیون دلار صادر شده که به ترتیب نسبت به مدت مشابه سال قبل به لحاظ تعداد ۷/ ۱۰درصد کاهش و ۲/ ۱۲درصد افزایش داشته است. یعنی در مدت مشابه پارسال به ترتیب ۲۴۲۱فقره مجوز برای ماشینآلات و ۳۴۵ماشینآلات مستعمل مشمول معافیت گمرکی صادر شده است. ارزش مجوزهای معافیت گمرکی ماشینآلات و ماشینآلات مستعمل نیز در این مدت به ترتیب ۳/ ۱۵و ۶/ ۲۵درصد نسبت به ۸ماه اول پارسال افزایش یافته است. همچنین در این مدت ۶۳۶ فقره مجوز مواد اولیه مشمول معافیت گمرکی به ارزش بیش از ۷۸میلیون و ۶۵۰هزار دلار صادر شده که به لحاظ تعداد نسبت به صدور ۵۵۹ فقره در مدت مشابه سال گذشته ۸/ ۱۳درصد رشد داشته، اما ارزش این مجوزها نسبت به ۸ماه سال قبل ۷/ ۷درصد کاهش یافته است.
طبق اعلام سازمان صمت استان تهران، این سازمان از واحدهای تولیدی دارای مجوز صنعتی که از معافیت گمرکی ماشینآلات استفاده کردهاند بازرسی میکند و درصورت عدم استقرار ماشینآلاتی که از معافیت گمرکی استفاده کردهاند، در محل مجاز موضوع پروانه صنعتی عملکرد واحد صنعتی، بهعنوان قاچاق محسوب میشود.
منبع: دنیای اقتصاد