کارنامه مثبت تجارت بهار

پنجشنبه ۲ام تیر ۱۴۰۱
مدیر

تراز تجاری ایران در فصل بهار مثبت شد. جدیدترین آمار اعلام‌شده از سوی گمرک ایران نشان می‌دهد صادرات در سه‌ماه منتهی به خرداد۱۴۰۱ به میزان ۶۰۵میلیون دلار از واردات سبقت گرفته است. این رویداد در آمار ماهانه نیز منعکس شده و تراز تجاری خردادماه نیز مثبت بوده‌است. علاوه‌براین، صادرات سه‌ماهه امسال از نظر ارزشی رشد ۲۱درصدی را نسبت به بهار سال گذشته تجربه کرده و واردات نیز در همین بازه زمانی افزایش ۱۸درصدی داشته است.

کارنامه عملکرد تجار در فصل بهار در حالی منتشر شد که اعداد و ارقام نشان می‌دهند تراز تجاری‌ ماه خرداد و سه‌ماهه منتهی به خرداد امسال مثبت است، بنابراین صادرات گوی رقابت را از واردات ربوده است و در میدان تجارت، در سکوی نخست قرار دارد. در عین حال اگرچه صادرات در‌ ماه خرداد نسبت به‌ ماه اردیبهشت اندکی افزایش یافته، اما واردات در سومین‌ماه سال‌نسبت به‌ماه دوم با روندی کاهشی مواجه شده است.

تجارت در ‌ماه سوم

بر اساس این گزارش، در سومین‌ماه سال‌جاری ۱۰میلیون و ۶۰۰‌هزار تن کالای ایرانی به ارزش ۴‌میلیارد و ۹۵۴‌هزار تن به کشورهای هدف صادرشده و در ازای آن، ۲‌میلیون و ۹۷۴‌هزار تن کالای خارجی به ارزش ۴‌میلیارد و ۳۴۹‌میلیون دلار به بازارهای داخلی واردشده است، بنابراین تراز تجاری خردادماه ۱۴۰۱ مثبت ۶۰۵‌میلیون دلار ارزیابی می‌شود. صادرات ایران در‌ ماه گذشته وزنی معادل ۹‌‌‌‌‌‌‌‌‌میلیون و ۶۹۰‌‌‌‌‌‌‌‌‌هزار تن داشته و ارزش آن نیز به ۴‌‌‌‌‌‌‌‌‌میلیارد و ۸۱۷‌‌‌‌‌‌‌‌‌میلیون دلار می‌رسید. همچنین واردات در اردیبهشت نیز ۲‌‌‌‌‌‌‌‌‌میلیون و ۹۳۰‌‌‌‌‌‌‌‌‌هزار تن به ارزش ۵‌‌‌‌‌‌‌‌‌میلیارد و ۲۹۱‌‌‌‌‌‌‌‌‌میلیون دلار ثبت‌شده است، از این‌رو تراز تجاری اردیبهشت‌ماه ۱۴۰۱ معادل ۴۷۴‌‌‌‌‌‌‌‌‌میلیون دلار رقم خورده است.  در عین حال این گزارش تجارت خارجی سومین‌ماه سال‌های ۱۳۹۸، ۱۳۹۹ و ۱۴۰۰ را نیز بررسی کرده است. در سال‌۱۳۹۸ صادرات کشور وزنی معادل ۹‌میلیون و ۸۴۱‌هزار تن و ارزشی معادل ۲‌میلیارد و ۹۷۲‌میلیون دلار داشته است.

واردات ۳‌میلیون و ۲۱۴‌هزار تن کالا به ارزش ۳‌میلیارد و ۵۱۸‌میلیون دلار کالا نیز در این بازه زمانی ثبت‌شده است که نشان از تراز تجاری منفی در ‌ماه سوم سال‌۱۳۹۸ دارد. در سال‌۱۳۹۹ صادرات ۷‌میلیون و ۲۳۱‌هزار تن کالای ایرانی به ارزش ۲‌میلیارد و ۴۲‌میلیون دلار در کارنامه تجارت خارجی ثبت و به ازای آن هم ۲‌میلیون و ۴۹۹‌هزار تن کالای خارجی به ارزش ۲‌میلیارد و ۵۸۲‌میلیون دلار به بازارهای ایران وارد شد. تراز تجاری در این برهه زمانی نیز منفی بود، اما در سال‌۱۴۰۰ تراز تجاری با صادرات ۴‌میلیارد و ۶۰۴‌میلیون دلاری و واردات ۴‌میلیارد و ۷۰‌میلیون دلاری، مثبت شد. وزن کالاهای صادر شده به ۱۳‌میلیون و ۶۱۸‌هزار تن می‌رسید ‌و کالاهای واردشده نیز وزنی معادل ۳‌میلیون و ۳۱۷‌هزار تن داشتند.

تجارت در یک فصل

جدیدترین آمارهای اعلام‌شده از سوی علیرضا مقدسی رئیس‌کل گمرک ایران حاکی از تجارت غیرنفتی ۵/ ۲۵میلیارد دلاری کشور در ۳‌ماهه نخست امسال است. بر اساس اعلام وی، در ۳‌ماهه امسال نزدیک به ۳۶‌میلیون تن کالا به ارزشی بیش از ۵/ ۲۵‌میلیارد دلار بین ایران و سایر کشورها مبادله شد که شاهد رشد ۵/ ۱۹‌درصدی تجارت خارجی کشور در بهار امسال بودیم. سهم صادرات کشور از این میزان تجارت ۷/ ۲۷میلیون تن کالا به ارزش ۱۳‌میلیارد و ۶۹‌میلیون دلار بود که نسبت به بهار سال‌قبل با افزایش ۲۱‌درصدی همراه بوده است. واردات کشور در این مدت نیز با هشت‌میلیون و ۱۵۴‌هزار تن به ۱۲‌میلیارد و ۴۶۴‌میلیون دلار رسید‌که ۱۸‌درصد نسبت به مدت مشابه افزایش داشته است. با پیشتازی صادرات نسبت به واردات در فصل بهار امسال، تراز تجاری کشور مثبت ۶۰۵‌میلیون دلار شد که به گفته مقدسی، این پیوستگی ۳‌ماهه برای کشور بی‌‌‌‌‌‌‌‌‌سابقه بوده است.

رئیس‌کل گمرک ایران درخصوص مقاصد صادرات کالاهای ایرانی در فصل بهار هم گفت: در ۳‌ماه نخست امسال کشورهای چین با ۴‌میلیارد و ۲۱۴‌میلیون دلار، عراق با یک‌میلیارد و ۸۲۴‌میلیون دلار، ترکیه با یک‌میلیارد و ۷۳۷‌میلیون دلار، امارات با یک‌میلیارد و ۶۴۵‌میلیون دلار و هند با ۴۲۴‌میلیون دلار، ۵‌مقصد اول کالاهای صادراتی کشورمان بودند. معاون وزیر اقتصاد درخصوص کشورهای نخست طرف معامله با ایران در فصل بهار نیز عنوان کرد: کشورهای امارات با ۳‌میلیارد و ۴۲۶‌میلیون دلار، چین با ۳‌میلیارد و ۱۳۱‌میلیون دلار، ترکیه با یک‌میلیارد و ۲۷۳‌میلیون دلار، هند با ۵۱۲‌میلیون دلار و آلمان با ۴۵۶‌میلیون دلار، ۵ کشور نخست تامین‌‌‌‌‌‌‌‌‌کننده کالاهای موردنیاز کشورمان در فصل بهار بودند. مقدسی درخصوص میزان ترانزیت خارجی در فصل بهار گفت: در ۳‌ماه نخست امسال ۳‌میلیون و ۶۷۴‌هزار تن کالای خارجی از مسیر کشورمان عبور کرده که نسبت به بهار سال‌قبل، با رشد ۳۲‌درصدی همراه بوده است، این روند رو‌به‌رشد ترانزیت خارجی، یکی از دستاوردهای مهم کشور به‌شمار می‌آید.

منبع: دنیای اقتصاد

برچسب ها:

مطالب مرتبط

دیدگاه