در آخرین طبقهبندی فهرست کالاها و خدمات دانشبنیان، ۹ حوزه فناوری وجود دارد که حوزه برق و الکترونیک بیشترین تعداد شرکتهای دانشبنیان را به خود اختصاص میدهد.
دستهبندی کالاها و خدمات دانشبنیان برای اولین بار در سال ۱۳۹۲ ارائه شد و در طول دهه اخیر چندین بار مورد بازبینی و بهروزرسانی قرار گرفته است. در ابتدای شکلگیری زیستبوم دانشبنیان در کشور، این کالاها بر اساس کاربرد دستهبندی میشد، اما با توجه به کاربردهای مختلف کالاها و خدمات و ابهامات دیگر، این دستهبندیها مورد بازبینیهای اساسی قرار گرفت.
در حال حاضر با توجه به نیازهای متفاوت کشور و گسترش فناوریهای مختلف، طبقهبندی نهایی این کالاها و خدمات با نظر نخبگان و خبرگان صنعتی و علمی کشور انجام گردیده و مطابق با آخرین بازبینی، ۹ حوزه فناوری برای طبقهبندی این کالاها و خدمات انتخاب شده است.
مطابق با آخرین فهرست کالاها و خدمات دانشبنیان کشور، شرکتهای فناور پس از ارزیابی و دریافت گواهینامه دانشبنیانی با توجه به معیارها و شاخصهای فنی محصول و خدمت خود، در یکی از حوزههای مختلف فناوری طبقهبندی میشوند.
تاکنون بیش از ۸۲۰۰ شرکت به عنوان دانشبنیان و در انواع مختلف نوپا و تولیدی ثبت شدهاند. حوزههای مختلف فناوری شرکتهای دانشبنیان و تعداد آنها در نمودار زیر قابل مشاهده است.
با توجه به تعداد شرکتهای دانشبنیان در حوزههای مختلف میتوان مشاهده کرد که رسوخ فناوری در حوزه برق و الکترونیک، فوتونیک، مخابرات و سیستمهای خودکار، حوزه فناوری اطلاعات، ارتباطات و نرمافزارهای رایانهای و حوزه ماشینآلات و تجهیزات پیشرفته بیش از حوزههای دیگر بوده است.
گفتنی است در جدیدترین طبقهبندی محصولات و خدمات دانشبنیان، دسته صنایع فرهنگی، صنایع خلاق و علوم انسانی و اجتماعی به تازگی به فهرست کالاها و خدمات دانشبنیان اضافه شده و تعداد کم دانشبنیانهای این حوزه، حاکی از این تازگی است.
از طرفی ورود فناوری در حوزههای مهمی چون کشاورزی و صنایع غذایی کمتر مورد توجه قرار گرفته است و با توجه به مسئله امنیت غذایی و لزوم کاهش واردات مواد غذایی که رتبه اول را در حجم واردات به خود اختصاص میدهد، لازم است تا ورود فناوری به این حوزه و آسیبشناسی آن مورد توجه مسئولین و فعالین حوزه قرار گیرد و اقدامات تسهیلگرانه برای ورود فناوری به زمینه کشاورزی انجام شود.
منبع: فارس