رییس هیئت عامل صندوق نوآوری و شکوفایی گفت: سهم اقتصاد دانشبنیان از تولید ناخالص داخلی کشور به حدود یک درصد میرسد و ماموریت ما در افزایش این سهم به پنج درصد است.
در نخستین جلسه هیئت عامل جدید صندوق نوآوری، بر ضرورت افزایش فوری سرمایه صندوق نوآوری و تقویت رویکرد توانمندسازی شرکتهای دانشبنیان تاکید شد.
«محمدصادق خیاطیان»، رییس هیئت عامل صندوق نوآوری و شکوفایی در نخستین جلسه هیئت عامل جدید صندوق، ضمن تشکر از اعتماد رییسجمهور به اعضا بیان کرد: در جهتگیریها و سیاستهای کلان، توسعه اقتصاد دانشبنیان در کشور همواره جزو اولویتهای دولت مردمی و شخص رئیسجمهور بوده است و طبعاً ارکان دولت و دستگاههای اجرایی نیز باید در این راستا گام بردارند.
وی افزود: رئیسجمهور زمانی که تولیت آستان قدس رضوی (ع) را بر عهده داشتند نیز اهتمام زیادی به بهرهگیری از ظرفیت شرکتهای دانشبنیان داشتند و حضور و اثرگذاری این شرکتها برکات زیادی را در آستان قدس به دنبال داشت.
رییس هیئت عامل صندوق نوآوری و شکوفایی با اعلام اینکه هماکنون سهم اقتصاد دانش بنیان از تولید ناخالص داخلی کشور به حدود یک درصد میرسد، گفت: مهمترین ماموریت صندوق نوآوری در دوره هیئت عامل چهارم این است که با برنامهریزی دقیق، همگرایی و همافزایی با سایر بازیگران اکوسیستم و اتخاذ راهبردهای کارآمد، در افزایش این سهم به پنج درصد مطابق فرمایش رهبر معظم انقلاب اسلامی نقشآفرینی جدی داشته باشد.
عضو هیئت علمی دانشگاه شهید بهشتی، جامعه دانشبنیان را محل تجمیع ظرفیت نخبگانی کشور خواند و اظهار امیدواری کرد که هیئت عامل دوره چهارم صندوق نوآوری و شکوفایی ضمن تلاش در جهت تحقق اهداف کلان کشور در حوزه دانشبنیان، بتواند برای استفاده از این ظرفیت عظیم در توسعه و تعالی کشور ریلگذاری کند.
خیاطیان در پایان خاطرنشان کرد: در طول سالهای گذشته شرکتهای دانشبنیان توانستهاند با دستاوردهای متنوع، نقش ماندگاری در افکار عمومی برجای بگذارند، تا جایی که سال گذشته شعار سال نیز از سوی مقام معظم رهبری با محوریت دانشبنیان اعلام شد. امیدواریم همه بازیگران اکوسیستم فناوری و نوآوری کشور از جمله صندوق نوآوری و شکوفایی، بتوانند در راستای تحقق شعار سال و هدفگذاریهای کلان کشور، مسئولیتهای خود را به درستی ایفا کنند.
لزوم تقویت رویکرد فعالانه و عمودی صندوق نوآوری به توسعه فناوری
دکتر مصطفی قانعی، عضو هیئت عامل صندوق نوآوری و دبیر ستاد توسعه زیستفناوری بیان کرد: یکی از مسائلی که باید روی آن متمرکز شویم، تجمیع اطلاعات شرکتهای دانشبنیان در ارزیابیهای دستگاهها و سازمانهای مختلف به منظور افزایش بهرهوری و کاهش دوبارهکاریها است. برای مثال هر شرکت دانشبنیان دست کم یک نوبت در معاونت علمی و یک نوبت در صندوق نوآوری ارزیابی میشود و سایر نهادها نیز بر حسب شرایط، ارزیابیهای تخصصی دیگری انجام میدهند. از جمله در حوزه سلامت، سازمان غذاودارو شرکتها را با معیارهای خاص خود ارزیابی میکند. اطلاعات ناشی از این ارزیابیها ذیقیمت هستند و شناخت دقیقی از توانمندیها و ظرفیتهای شرکتها فراهم میکنند به نظر میرسد صندوق باید با همکاری سایر دستگاهها برای تجمیع این اطلاعات پیشقدم شود.
وی در بخش دیگری از سخنان خود به برگزاری نشست اخیر معرفی عامل توسعه زنجیره ارزش آبزیپروری در صندوق نوآوری اشاره کرد و گفت: برگزاری این نشست و اهمیتدادن به حوزه زیستدریا، اقدام ارزندهای بود و ما در صندوق نوآوری باید حوزههای اولویتدار کشور مانند زیستدریا را با رویکرد فعال شناسایی کنیم. امروز شرکتهای دانشبنیان به صندوق نوآوری مراجعه میکنند و تقاضای تسهیلات یا سرمایهگذاری میدهند. با این حال، رویکرد فعالانه صندوق به این معنا که پیشدستانه، حوزهها و محصولات اولویتدار و شرکتهای توانمند در این حوزهها را شناسایی کند و به تامین مالی آنها بپردازد، میتواند نتایج بسیار مثبتی داشته باشد.
قانعی اظهار کرد: در رویکرد جدید معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری، برخی ستادها بر توسعه اقتصادی متمرکز شدهاند و باید نحوه تعامل و همکاری مطلوب این ستادها با صندوق نوآوری را مشخص کنیم.
لزوم افزایش فوری سرمایه صندوق نوآوری
دکتر محمدسعید سرافراز، دیگر عضو هیئت عامل صندوق نوآوری و شکوفایی نیز در این جلسه اظهار کرد: بررسی و تعیین سازوکارهای همکاری و تعامل صندوق نوآوری و شکوفایی با معاونت علمی و فناوری، یکی از موضوعات مهم ماست. فرصتها و ظرفیتهای زیادی در همکاری صندوق و معاونت علمی نهفته است، اما باید آنها را به طور دقیق تعریف کرده و حوزههای تمرکز هر دو سازمان را مشخص و بین آنها همافزایی برقرار کنیم.
وی در ادامه، افزایش سرمایه صندوق نوآوری و شکوفایی را یکی از اولویتدارترین اقداماتی عنوان کرد که باید در صندوق پیگیری شود و گفت: با افزایش مداوم تعداد شرکتهای دانشبنیان، تداوم خدمات صندوق مستلزم افزایش سرمایه صندوق است. با توجه به تعدد و تنوع خدمات صندوق از یک سو و نیازهای فزاینده شرکتها از سوی دیگر، به نظر میرسد منابع موجود کافی نخواهد بود و لازم است افزایش سرمایه ۱۰۰ هزار میلیارد تومانی صندوق مطابق مصوبه هیئت امنا و دستور رییسجمهور محترم هرچه سریعتر محقق شود.
شتابی بیش از گذشته
یاسر عربنیا، دیگر عضو هیئت عامل صندوق نوآوری و شکوفایی نیز در این جلسه اظهار کرد: امیدوارم سیاستهای جدید هیئت عامل چهارم صندوق موجب شود صندوق با شتابی بیش از گذشته در مسیر خدمترسانی به شرکتهای دانشبنیان پیش برود.
معاون پشتیبانی و توسعه منابع صندوق نوآوری و شکوفایی افزود: افزایش سرمایه و تامین منابع صندوق یکی از برنامههای جدی دکتر خیاطیان در دوره جدید فعالیت صندوق است.
ضرورت ارزیابی اثربخشی خدمات صندوق نوآوری
دکتر محمدسعید جبل عاملی از دیگر اعضای هیئت عامل صندوق نوآوری نیز در این جلسه بیان کرد: امروز با گذشت حدود ۱۰ سال از شکلگیری صندوق نوآوری میتوانیم از خود بپرسیم اگر صندوق تشکیل نشده بود و این منابع به شکل دیگری مصرف شده و یا حتی در قالب دیگری، صرف توسعه شرکتهای دانشبنیان شده بود، به کجا رسیده بودیم و اکنون کجا هستیم؟ وی افزود: با بررسی آمارها و اطلاعات موجود میتوان اثربخشی خدمات صندوق را ارزیابی کرد.
این عضو هیئت عامل صندوق نوآوری اظهار کرد: البته شاید ۱۰ سال برای سنجش اثربخشی یک نهاد مالی مانند صندوق نوآوری کمی زود باشد، اما به هر حال با حجم منابعی که در اختیار داریم، باید از خود بپرسیم چه فعالیتهایی از سوی صندوق هنوز صورت نگرفته که در هیئت عامل چهارم صندوق باید به آن پرداخت.
نقشی مهم در اقتصاد دانشبنیان
سعید شوالپور، معاون سرمایهگذاری و از دیگر اعضای هیئت عامل صندوق نوآوری و شکوفایی نیز در این جلسه اظهار کرد: اگر به فعالیتهای صندوق نوآوری از نظر بهرهوری نگاه کنیم، باید اذعان کنیم باوجود محدودیت جدی منابع، توانسته است نقشی مهم در توسعه اقتصاد دانشبنیان کشور ایفا کند. امروز با کوششهای بیوقفه صندوق نوآوری، شرایطی در فضای اقتصاد کلان کشور شکل گرفته است که کسی نمیتواند توسعه اقتصادی کشور را بدون فعالیتهای دانشبنیان تصور کند.
صندوق نوآوری، خوشنام و موثر
دکتر مصطفی زمانیان، دیگر عضو هیئت عامل صندوق نوآوری و شکوفایی نیز در این جلسه تصریح کرد: باید صادقانه و خالصانه از مدیران صندوق نوآوری تشکر کنیم که به برکت کار آنها، امروز در مجموعهای خوشنام به نام صندوق نوآوری و شکوفایی نشستهایم. خوشنامی در فضای امروز کشور و برای نهادهای نسبتاً جوانی مانند صندوق نوآوری، بسیار ارزشمند است. صندوق در طول عمر کوتاه خود، هم خوشنام بوده است و هم موثر. امیدواریم ما هم بهعنوان اعضای هیئت عامل صندوق بر آن بیفزاییم.
منبع: کارآفرین نیوز